Τι λε ρε παπάρα.
Καταλαβαίνεις για τι περιοχή μιλάμε;;;;
Έχεις δει κανένα χάρτη και μιλάς;;;;
Ξέρεις ότι οι πειρατές φθάνουν έως και 1000 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Σομαλίας;;;
Πως θα επιητηρήσουν τέτοια περιοχή. Η EUNAVFOR περιπολεί στον κόλπο του Άντεν και οργανώνει κονβόϋ μόνον για εκείνο τον δίαυλο. Εκεί έχουν μειωθεί πολύ τα περιστατικά. Όμως οι πειρατές έχουν μετακινηθεί νότια και φθάνουν συνεχώς όλο και πιό μακριά.
Σου εξήγησαν επίσης ότι το πλήρωμα και οι αξιωματικοί των πλοίων δεν είναι κομμάντος. Οι πειρατές έχουν Ak-47. Τι οπλισμό θα έπρεπε να είχε το πλήρωμα για να αμυνθεί;
Γενικά η ναυτιλία και οι πλοιοκτήτες δεν θέλουν φασρίες. Το να οπλιστεί το πλήρωμα είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε αναμετρήσεις και θα υπάρξουν θύματα. Εεεεε, αυτό δεν το θέλουν οι πλοιοκτήτες.
Και τα περισσότερα πληρώματα είναι κάτι Φιλιππινέζοι. Τι να πω....., σίγουρα κομμάντος.
Ρε Voltaire, από σένα δε περίμενα να λες τέτοια (παρακάμπτω το ύφος), σαν τον άλλο εδώ πιο πριν:
Ναι, τον ξέρω το χάρτη. Τεράστια περιοχή. Αλλά με τα ΣΥΓΧΡΟΝΑ μέσα (εδώ είμαστε εμείς σε θέση να βλέπουμε στο earth google αν βάφτηκαν οι λουρίδες των δρόμων, η EUAVFOR (ή όπως λέγεται) δε βλέπει τι κυκλοφορεί? Αν πήδηξε το δελφίνι μπορούν και βλέπουν!) μπορούν να βλέπουν τι δόλωμα βάζει ο ψαράς στο αγγίστρι για τα θράψαλα, όχι το φουσκωτό να μη βλέπουν!
Το "μου εξήγησαν" που λες δεν ισχύει. Κανείς δεν είπε κάποιο σοβαρό επιχείρημα, και η ερώτησή μου ήταν σαφής (θα επανέλθω στα σοβαρά μπας και τσιμπήσει τελικά ο Admiral).
Στην ερώτησή σου για τον οπλισμό, νομίζω ότι οποιοδήποτε όπλο (τύπου πολυβόλο) με δραστικό βεληνεκές 500-1000 m θα ήταν σε θέση να απωθήσει τα φουσκωτά των πειρατών. ΠΡΟΦΑΝΩΣ και θα οπλιστούν τα εμπορικά, αν δε σπάσεις αυγά δε γίνεται ομελέτα.
Ο θεσμός των εξοπλισμένων εμπορικών υπάρχει πολλά χρόνια, θα το ξέρεις... Ίσως σήμερα η επανάκμψη τέτοιων πλοίων είναι "εκτός εποχής" (μέχρι και τον ΒΠΠ δεν ήταν), αλλά η ερώτησή μου δεν ήταν μόνο αυτή.
Μήν ξεχνάς επίσης ότι στις αμερικάνικες αεροπορικές εταιρείες (τύπου Delta) ΥΠΑΡΧΟΥΝ ανάμεσα στους επιβάτες (μετά τη 9/11) οπλισμένοι U.S. Marshals (έχω δει έναν σε ένα ταξείδι μου). Άρα?
Ναι, "Γενικά η ναυτιλία και οι πλοιοκτήτες δεν θέλουν φασαρίες", αυτό είναι σωστό.
Θέλουν όμως να σκάνε μερικά εκ.$ για να πάρουν πίσω το πλοίο, το φορτίο και το πληρωμά τους?
Και νομίζω ότι και οι ασφάλειες δε τα πληρώνουν αυτά...